فهرست مطالب

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال یازدهم شماره 45 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدعلی ابراهیمی سعادتلو، رسول شهروز صفحات 1323-1330
    عدسی و جسم مژگانی 20 چشم شتر تک کوهانه بالغ سالم مورد بررسی کالبدشناسی و بافت شناسی قرار گرفت. لام های بافتی بعد از رنگ آمیزی به روش های هماتوکسیلین ائوزین، ورهوف، تریکروم ماسون و پاس مورد بررسی ریزبینی قرارگرفتند. نتایج مشخص کرد که تحدب عدسی در بخش جلویی نسبت به بخش خلفی کمتر می باشد. میانگین قطر عدسی برابر 01/0± 82/1 و ضخامت (جلو- خلفی) آن برابر 02/0± 14/1 سانتیمتر اندازه گیری گردید. میانگین پهنای جسم مژگانی برابر 01/0± 7 /0 سانتیمتر اندازه گیری گردید. همچنین جسم مژگانی دارای میانگین قطر بیرونی( افقی) 07/0± 9/2 و قطربیرونی (عمودی) برابر 02/0± 5/2 سانتیمتر است. بافت پوششی سطح عدسی مکعبی و کپسول عدسی شدیدا پاس مثبت می باشد. همچنین کپسول در جلو ضخیمتر از بخش خلفی است. تراکم رشته های داخل عدسی در زیر کپسول فشرده و در مرکز کمتر می شود. رشته های الاستیک در عدسی مشاهده نشد. اپیتلیوم روی چین های زواید مژگانی دو لایه بوده که لایه سطحی فاقد رنگدانه و مکعبی و در بعضی نواحی استوانه ای شکل می باشند. زیر اپیتلیوم فاقد رنگدانه، ملانوسیت ها با رنگدانه های فراوان قرار دارند. بافت همبند زیر زوائد مژگانی شامل عضله صاف با مقاطع طولی می باشد. رشته های الاستیک در داخل بافت همبند جسم مژگانی به طرف زوائد مژگانی بصورت ضخیم و با مقدار بیشتری مشاهده می شوند. نهایتا می توان چنین نتیجه گیری کرد که به غیر از تفاوتهای موجود در ابعاد و اختلافات جزئی ریزبینی، عدسی و جسم مژگانی در شتر تقریبا شبیه همتای خود در نشخوارکنندگان بزرگ می باشد.
    کلیدواژگان: شترتک کوهانه، عدسی، جسم مژگانی
  • خسرو حسینی پژوه، پرویز تاجیک، مرتضی کریمی پور صفحات 1331-1344
    مطالعات قابلیت اسپرم برای انتقال ژن خارجی به تخم را ثابت کرده است. گزارش های مربوط به اثرات زمان گرمخانه گذاری و میزان DNA بر میزان جذب و پارامترهای اسپرم متفاوت و گاه متناقض بوده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر زمان گرمخانه گذاری اسپرم گوسفند با DNA خارجی و مقدار این DNA بر سرعت، میزان جذب و تحرک اسپرم و مقایسه اسپرم انزالی و اپیدیدیمی از این نظر بود. برای این منظور اسپرم انزالی (4N=) و اپیدیدیمی (6N=) با مدت زمان متفاوت(15 تا 90 دقیقه) و مقادیر متفاوت با پلاسمید pEGFPN حامل ژن لیزوزیم انسانی(5 تا 500 نانوگرم/106 اسپرم/25 میکرولیتر) گرمخانه گذاری شده و میزان ورود پلاسمید به اسپرم و تحرک اسپرم ها ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که تا متوسط 33/65 درصد اسپرم ها توانستند پلاسمید حاوی ژن لیزوزیم انسانی را جذب کنند. افزایش میزان DNA خارجی و زمان انکوباسیون به خصوص تا 60 دقیقه باعث افزایش مقدار DNA جذب شده توسط اسپرم و افزایش اسپرم های حاوی DNA خارجی شد اگرچه بیشترین سرعت جذب در 15 دقیقه اول رخ داد. به نظر می رسد هرچه مقدار DNA خارجی بیشتر باشد سرعت جذب بیشتر و زمان رسیدن به حداکثر تعداد اسپرم های دارای جذب کوتاه تر باشد. کاهش اندکی در تحرک تام و پیش رونده اسپرم های گروه تیمار با گروه شاهد به استثنای 5 دقیقه انکوباسیون مشاهده شد. هیچ اسپرم متحرکی که دارای جذب DNA در ناحیه پشت آکروزوم باشد مشاهده نشد. به نظر می رسد گرمخانه گذاری اسپرم با مقادیر متوسط(20تا200 نانوگرم) DNA خارجی بیش از 30 دقیقه و در مقادیر کم(5 نانوگرم) بیش از 60 دقیقه لازم نباشد.
    کلیدواژگان: اسپرم، انتقال ژن، گوسفند، لیزوزیم انسانی
  • شهداد دیبازر، نریمان شیخی، فرهید همت زاده، سعید چرخکار، سیدعلی پوربخش صفحات 1345-1356
    برای کنترل همه گیری ها لازم است تا حضور ویروس های حاد از واکسن در کمترین زمان ممکن و با بیشترین دقت تشخیص داده شود. هدف از این مطالعه، بکارگیری روش HRM (High-Resolution Melting-Curve Analysis) در شناسایی و تفریق جدایه های بومی ویروس بیماری نیوکاسل از سویه های واکسن بود. در این مطالعه 5 جدایه حادNDV همراه با 6 نمونه از واکسن های نیوکاسل موجود در بازار ایران مورد استفاده قرار گرفتند. بر اساس توالی نوکلئوتیدی ژن F، 8 جفت پرایمر ( H–A ) برای آنالیز HRM طراحی و ساخته شدند. در مرحله نخست 2 ویروس واکسن و یک ویروس حاد با هر 8 جفت پرایمر آنالیز شدند. بر اساس نتایج حاصله، در مرحله بعد 3 جفت پرایمر از بین آنها انتخاب و تمام ویروسها مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از نرم افزار، الگوهای بدست آمده از ویروس های وحشی با الگوهای حاصل از واکسن مقایسه شدند. با استفاده از جفت پرایمرهای A، B، C، F و H دمای ذوب سویه های واکسن بالاتر از جدایه های حاد به دست آمد، اما با پرایمرهای D، E و G این حالت دیده نشد. بر اساس آنالیز منحنی های HRM در این مطالعه، جفت پرایمرهای B و H توانستند بهتر از سایرجفت پرایمرها سویه های واکسن را از یکدیگر و از جدایه حاد تفکیک کنند. براساس یافته های حاصل از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که با استفاده از آنالیز HRM و انتخاب پرایمرهای مناسب می توان در مدت زمان کوتاه و با دقت بالا در مقایسه با سایر روش های رایج قبلی نظیر انجام آزمایش های تعیین شاخص های بیماری زایی، آزمون RT-PCR و تعیین توالی نوکلئوتیدی اقدام به تفکیک و تعیین حدت ویروس های نیوکاسل و تشخیص ویروس های حاد از ویروس های واکسن کرد
    کلیدواژگان: آنالیز HRM، ویروس بیماری نیوکاسل، ویروس واکسن، تفکیک، پرایمر
  • عرفان زرینی، بهرام عمواوغلی تبریزی، مجید فرتاش وند، رسول صادقی صفحات 1357-1362
    امروزه افزایش بیماری های قلبی و به دنبال آن ایجاد ناتوانی جنسی، منجر به افزایش مصرف داروهای افزایش دهنده قوای جنسی شده است. در نارسایی های قلبی به علت کاهش خونرسانی به عروق جسم غاری، نعوظ کامل اتفاق نمی افتد که این امر می تواند منجر به نارضایتی جنسی گردد. یکی از مهمترین داروهایی که برای درمان این بیماری مصرف می شود، سیلدنافیل سیترات به عنوان مهار کننده انتخابی برای cGMP نوع 5 است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات جانبی مصرف دراز مدت این دارو بر روی شاخص های سرمی آسیب قلبی در موش صحرایی بود. بدین منظور تعداد 20 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار انتخاب و به دو گروه شاهد و تیمار تقسیم شدند. سپس به گروه تیمار داروی سیلدنافیل سیترات با دوز mg/kg 100 به صورت خوارکی به مدت 30 روز متوالی و به گروه شاهد فقط آب مقطر تجویز شد. در پایان، مقادیر سرمی تروپونین I قلبی، کراتین کیناز MB، لاکتات دهیدروژناز و آسپارتات آمینوترانسفراز مورد سنجش قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که سیلدنافیل سیترات دارای اثر محافظتی بر آنزیم های قلبی است که می تواند ناشی از آزاد سازی نیتریک اکساید (NO) باشد.
    کلیدواژگان: سیلدنافیل سیترات، تروپونین I قلبی، آسیب قلبی، موش صحرایی
  • اکرم عیدی صفحات 1363-1372
    گیاهان جنس سالویا در تهیه فرآورده های غذائی و نیز در پزشکی کاربرد دارند. در تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر ضددیابتی گیاه Salvia syriaca، اثر عصاره اتانلی بخش های هوایی گیاه در موش های صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت. جهت القاء دیابت، موش های صحرایی به صورت درون صفاقی استرپتوزوتوسین را به مقدار mg/kg 70 دریافت نمودند. عصاره الکلی بخش های هوایی گیاه Salvia syriaca در مقادیر 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن بصورت خوراکی به مدت 30 روز به حیوانات سالم و دیابتی شده تیمار گردید. پس از گذشت 30 روز، حیوانات بیهوش شده و نمونه های خون جمع آوری گردید. میزان گلوکز، انسولین، کلسترول، تری گلیسرید، اوره، کراتینین، اسید اوریک و آنزیم های ALT و AST سرم اندازه گیری گردید. تیمار خوراکی عصاره الکلی بخش های هوایی گیاه Salvia syriaca به مدت 30 روز موجب کاهش معنی داری بر سطح گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول تام، اوره، اسید اوریک، کراتینین و فعالیت آنزیم های ALT و AST و افزایش معنی داری بر سطح انسولین در موش های دیابتی گردید. تیمار عصاره موجب تغییر معنی داری بر سطح پارامترهای فوق در موش های سالم نگردید. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که گیاه Salvia syriaca دارای اثر ضددیابتی در موش های صحرایی است و می تواند جهت مقاصد درمانی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: Salvia syriaca، دیابت، موش صحرایی
  • اسماعیل فلاح، عباس شهبازی، نصیبه شهبازی، احد بازمانی، مجید خانمحمدی صفحات 1373-1378
    لیشمانیازیس احشائی یکی از بیماری های عفونی انگلی و مشترک در کشورهای حوزه مدیترانه و خاورمیانه از جمله ایران می باشد. عامل اصلی لیشمانیازیس احشائی در ایران لیشمانیا اینفانتوم و مخزن اصلی بیماری، سگ و سگ سانان می باشد. عفونت هایی از لیشمانیا اینفانتوم در جوندگان نیز به اثبات رسیده است. این تحقیق جهت بررسی عفونت لیشمانیازیس احشائی در میان جوندگان شهرستان سراب و نقش احتمالی جوندگان در انتقال بیماری به انسان با روش پارازیتولوژی ،سرولوژی و مولکولی در سال 91-90 انجام گرفت. در این مطالعه 100جونده از چهار گونه و جنس مختلف بوسیله تله های زنده گیر صید شد که قبل از کشته شدن، نمونه های خون جوندگان داخل ویال های پلی پروپیلن جمع آوری شده و با استفاده از تست آگلوتیناسیون مستقیم (DAT) مورد آزمایش قرار گرفت. 1 جونده (1%) دارای تیتر سرمی مثبت و 6 جونده (6%) دارای تیترهای سرمی پائین تر از مثبت و 93 جونده سرم منفی بودند. تمام گسترش های تماسی تهیه شده از بافت کبد و طحال مورد مطالعه قرار گرفتند که در نهایت در هیچ کدام از آنها جسم لیشمن مشاهده نشد. قسمتی از بافت طحال و کبد جوندگان در محیط کشت NNN و RPMI 1640 کشت داده شدند، اما انگل لیشمانیا از محیط کشت ها جدا نشد. در نهایت از بافت طحال 100جونده استخراج DNA صورت گرفت و با استفاده از پرایمرهای اختصاصیk-DNA آزمایشPCR انجام شد و در آزمایش مولکولی باند مربوط به جنس لیشمانیا مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: لیشمانیازیس احشائی، جوندگان، آگلوتیناسیون مستقیم (DAT)، سراب
  • زهرا محمدیان، اکرم عیدی، پژمان مرتضوی، سید محمد توانگر، احمد اصغری صفحات 1379-1388
    کلستاز و به دنبال آن نقص در پاکسازی کلسترول و نمک های صفراوی از مجاری صفراوی موجب افزایش سطح خونی کلسترول می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرمکمل اسید فولیک در میزان نمایه های لیپیدی در سرم موشهای صحرایی مدل کلستازیس است. 81 موش صحرائی نر نژاد ویستار به صورت اتفاقی به 9 گروه تجربی(9 سر در هر گروه) تقسیم شدند. گروه 1: کنترل سالم، گروه 2:کنترل جراحی(sham) موشهای مراحل جراحی بدون ایجاد انسداد مجرای صفراوی را تحمل کردند، گروه های 5-3: کنترل سالم اسید فولیک، گروه 6: موشهای کلستاتیک ،گروه های 9-7: موشهای کلستاتیک تیمار شده با اسید فولیک.گروه های تیمار،اسید فولیک را به ترتیب در سه دوز(1، 5 و10 میلی گرم/کیلوگرم)، یک بار در روز از طریق گاواژ و به مدت 28روز دریافت کردند. کلستازیس بوسیله انسداد مجرای صفراوی(BDL) ایجاد شد. نمونه های سرمی آنالیز بیوشیمیایی شدند و نمایه های لیپیدی با استفاده از روش های استاندارد اندازه گیری شد. موشهای گروه کلستاتیک ، غلظت بالای تری گلیسرید(TG)، کلسترول (TC)و لیپوپروتئین با چگالی پائین(LDL) را در سرم نشان دادند. تجویز مکمل اسیدفولیک در موشهای کلستاتیک به طور معنی داری سطوح سرمی TG و TC وLDL را کاهش و سطح سرمی لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) را افزایش داد.کلستازیس موجب افزایش کلسترول می شود و اسید فولیک دارای اثرات هایپولیپیدمیک و هایپوکلسترولمیک در موشهای مدل کلستاتیک است. این اثرات بر لیپیدهای خون در غلظت های مختلف اسیدفولیک متفاوت است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که اسید فولیک می تواند به عنوان داروی ضد چربی خون در بیماران کلستاتیک مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انسداد مجرای صفراوی، کلسترول، اسیدفولیک، لیپوپروتئین
  • پژمان مرتضوی، مریم آقایی میبدی، ایرج پوستی، سعید حسینی صفحات 1389-1396
    بیماری دیابت شیرین شامل مجموعه ای از اختلالات متابولیک است که روی هم باعث افزایش قند خون می شوند و عواملی چون ژنتیک، عوامل محیطی، عادات و سبک زندگی در ایجاد آن دخالت دارند.
    در این مطالعه به منظور بررسی اثر عصاره الکلی گیاه خرفه بر آسیب شناسی بافتی پانکراس در موش های صحرایی دیابتی از 36 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار استفاده گردید که در شش گروه به ترتیب شامل: 1- کنترل سالم، 2- دیابتی با استرپتوزوتوسین، 3- دیابتی با استرپتوزوتوسین و درمان با دوز 200 mg/kg عصاره خرفه به مدت 4 هفته(T1)، 4- دیابتی با استرپتوزوتوسین و درمان با دوز 400 mg/kg عصاره خرفه به مدت 4 هفته(T2)، 5-درمان با عصاره خرفه با دوز 200mg/kg به مدت 4 هفته و سپس دیابتی کردن موش ها با استرپتوزوتوسین(T3)، 6-درمان با عصاره خرفه با دوز 400mg/kg به مدت 4 هفته و سپس دیابتی کردن موش ها با استرپتوزوتوسین(T4) مطالعه شدند. پس از پایان دوره آزمایش تمام موش ها پس از بیهوشی، آسان کشی شده و پانکراس آنها به منظور تهیه مقاطع هیستوپاتولوژی در فرمالین بافر 10% قرار داده شد.
    نتایج آسیب شناسی بافتی نشاندهنده تخریب جزایر لانگرهانس و نکروز سلول های جزایر و نفوذ سلول های التهابی در گروه دیابتی بود که شدت این جراحات در گروه های درمان با عصاره خرفه کاهش معنی داری را نشان داد. این کاهش در گروه های T3 و T4 نسبت به بقیه بیشتر بود.
    نتایج این مطالعه نشاندهنده اثرات ضد دیابتی عصاره گیاه خرفه می باشد که احتمالا این نقش را از طریق خاصیت آنتی اکسیدانی خود ایفا می کند.
    کلیدواژگان: گیاه خرفه، موش صحرایی، دیابت، استرپتوزوتوسین
  • حسین نجاتی، محمدرضا فرهپور، مسلم نیریزنقدهی صفحات 1397-1406
    امروزه اثرات جانبی و توسعه مقاومت دارویی بویژه در آزول ها و مشتقات آنها که به منظور درمان عفونت های کاندیدا در هر دو شکل موضعی و دهانی به کار می روند، منجر به استفاده از مواد بیولوژیک گردیده است. یکی از گیاهان دارویی که به شکل رایج از دیر باز مورد استفاده قرار گرفته است، رزماری (Rosmarinus officinalis) می باشد. در این مطالعه که بر روی 75 سر موش صحرایی نژاد نر ویستار (با محدوده وزنی g 10±210) انجام شد، بعد از بیهوشی عمومی، یک زخم مربع شکل به ابعاد 5/1 در 5/1سانتیمتر، محل زخم بلافاصله توسط مخمر کاندیدا آلبیکنس (Candida albicans) آلوده گردید. سپس موش های صحرایی آزمایش در سه گروه 25 تایی (کنترل و گروه های تحت درمان با پمادهای 5/1 و 3 درصد) به طور تصادفی توزیع و هرگروه خود به 5 زیرگروه 5 تایی (گروه های نمونه برداری در روزهای مختلف) تقسیم شدند. در طول اجرای طرح، در پایان روزهای 4، 8، 12، 16 و 20 از زخم های گروه های مختلف، به منظور بررسی های آسیب شناختی، توسط پانچ مخصوص بیوپسی، نمونه اخذ گردید. بررسی ها نشان داد بکارگیری پماد 5/1% و 3% حاصل از اسانس رزماری، در مقایسه با گروه کنترل موجب کاهش قابل ملاحظه ای در میزان عفونت و افزایش حجم کلاژن و تولید بافت پوششی شده است. براساس نتایج بدست آمده روند بهبود زخم در پماد درمانی3% در مقایسه با دوز پایین تر و کنترل بهتر بوده است.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، رزماری، زخم عفونی، هیستوپاتولوژی، موش صحرایی
|
  • Pages 1323-1330
    In the present study, a total number of 20 eyes of adult one-humped camels were studied. This study was conducted to understand the macroscopic and microscopic structure of the lens and ciliary body of camel eye. First, the lens and ciliary body of the eye was anatomically examined in terms of appearance, dimensions, location and structure. Having prepared histologyy slides and staining by H&E,Verhoeff, Trichrome massons, and P.A.S., they were studied microscopically. Posterior surface of lens was more convex than anterior surface. The average lens diameter and thickness were respectively measured as 1.82±0.01 and 1.14±0.02 centimeters. The average ciliary body thickness was measured as 0.7±0.01 centimeters. In addition, as the ciliary body was seen annular, it has mean external and internal diameters as 2.9±0.07 and 2.5±0.02 centimeters. The epithelium of lens was cuboid and the lens capsule has positive PAS reaction intensively. Also the anterior surface of capsule was thicker than posterior surface. The density of lens fibers in sub capsular part were more than central. The elastic fibers in lens was not observed. The ciliary process epithelium has two layers, that superficial layer was pigmented and cuboid. Under the unpigmented epithelium, melanocytes with high pigments were situated. Connective tissue of ciliary body has more longitudinal smooth muscle fibers, blood and lymphatic vessels. Elastic fibers of connective tissue in ciliary body were thickness and more. In conclusion, the lens and ciliary body of camels were similar to large ruminants although there were little differences in anatomic dimensions and histologic characteri.
    Keywords: One, Humped Camel, Lens, Ciliary Body
  • Pages 1331-1344
    Many studies have shown spermatozoa can be used as vectors for transfer of exogenous DNA to oocyte to produce transgenic animals. However its efficiency is still questionable. The results of DNA concentration and incubation time on DNA uptake and sperm functionality has been different or sometimes opposite. In this study the effect of DNA concentration and incubation time of sheep spermatozoa with foreign DNA on DNA uptake, its dynamic and sperm functionality and their difference between ejaculated and epididimal sperm was investigated. For this the ejaculated(N=4) and epididimal(N=6)spermatozoa was incubated with different concentration (5-500ng/106 sperm/25μl) of rhodamine labaled pEGFP-IRES-hLys in various time (15-90min) and DNA uptake, dynamic of uptake and sperm functionality was assayed. Results showed to an average of 65% of incubated spermatozoa uptake the foreign DNA, depend on DNA concentration and incubation time. Although the amount of transfected spermatozoa could increase significantly with prolonged incubation time up to 60 min but the amount of DNA uptake was higher in the first 15min of incubation. Increase of foreign DNA concentration and incubation time increased the transfected spermatozoa and uptake intensity. It seems higher DNA concentration, more rapid DNA uptake and more rapid gain of transfection peak. Slight decrease of sperm total and progressive motility was seen in treatment group in comparison with Control groups (except in 5min incubation). No spermatozoa with post acrosomal absorption (true uptake) were motile. So incubation for more than 30 and 60 min in moderate (20-200ng) and low (5ng) plasmid concentration respectively is not useful.
    Keywords: Sperm, Sheep, Gene Transfer, Human Lysozyme
  • Pages 1345-1356
    To control of outbreaks caused Newcastle disease, it is necessary to distinguish virulent viruses from vaccine strains, in minimum possible time and with high accuracy. The aim of this study was using High-Resolution Melting-Curve Analysis (HRM) for detection and differentiation of Iranian Newcastle disease virus (NDVs) isolates from vaccine strains. In this study, 5 virulent isolates along with 2 vaccine strains, including B1 and Lasota were used. Based on the nucleotide sequence of F gene, 8 primers (A - H) were designed for the analysis of HRM. At the first stage, one virulent and 2 vaccine virus was analyzed by 8 primer pairs. Based on the preliminary results of both RT-PCR HRM, 3 sets of the primers have been selected for final testing of the samples. The patterns obtained from wild viruses were compared with vaccine group. The melting temperatures for vaccine strains were higher than virulent isolates by A, B, C, F and H primer pairs; despite D, E and G. In this study, B and H primer pairs could separate vaccine strains from each other and from virulent isolates, better than other primers. Based on these results, HRM analysis and correct primer selection can determinate and differentiate virulent NDVs from vaccine strains. This technique is able to do this in short time and with high accuracy in comparison with previous conventional approaches such as pathogenicity indices tests, RT-PCR and nucleotide sequencing.
    Keywords: HRM Analysis, Newcastle Disease Virus, Vaccine Virus, Differentiation, Primer
  • Pages 1357-1362
    Nowadays, sexual impotence due to increased heart disease, has led to rising in consumption of sexual enhancing drugs. In heart failure, due to decreased blood supply to corpus cavernosum, complete erection does not occur, which can lead to sexual dissatisfaction. One of the most important drugs which are used to treat this disorder is sildenafil citrate, a selective inhibitor of type 5 cGMP. The purpose of this study was to evaluate the long-term side effects of this drug on serum biomarkers of cardiac injury in the rat. In this study, 20 male Wistar rats were randomly assigned into 2 groups including: control and treatment. In treatment group, sildenafil citrate use at a dose of 100 mg/kg for 30 consecutive days in oral rout and control group only received Distilled water. At the end of experiment, the serum levels of cardiac troponin I, creatine kinase- MB, lactate dehydrogenase and aspartate aminotransferase were measured. The results obtained showed that sildenafil citrate has protective effects on cardiac enzymes which may be in association with releasing of nitric oxide (NO).
    Keywords: Sildenafil citrate, Cardiac troponin I, Heart damage, Rat
  • Pages 1363-1372
    Many plants of genus Salvia are used for food products and medicine. The present study was designed to examine the antidiabetic effect of Salvia syriaca ethanolic extract in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Diabetes in rats was induced with a single injection of streptozotocin (70 mg/kg body weight) by intraperitoneal route. Salvia syriaca ethanolic extract (50, 100, and 200 mg/kg body weight) were administrated orally for 30 days. After 30 days, rats were anesthetized and blood samples were collected. Serum glucose, insulin, triglycerides, total cholesterol, urea, uric acid, creatinine, aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) levels in normal and streptozotocin-induced diabetic rats were evaluated. Oral administration of Salvia syriaca ethanoic extract for 30 days exhibited a significant reduction in serum glucose, triglycerides, total cholesterol, urea, uric acid, creatinine, AST, ALT and increased plasma insulin in streptozotocin-induced diabetic rats. The administration of extract did not change these serum parameters in normal rats. It is concluded that Salvia syriaca has antidiabetic effect in rats and the plant should be considered as an excellent candidate for future studies on diabetes mellitus.
    Keywords: Salvia Syriaca, Diabetes, Rat
  • Pages 1373-1378
    Visceral leishmaniasis is a parasitic–infections and zoonotic disease in the countries of Mediterranean basin and Middle East, including Iran. The causative agent of visceral eishmania in Iran is leishmania infantum and dog and canines are main reservoirs. Infections of leishmania infantum in rodents have been proved. The main objective of this investigation was to screen leishmania infection in rodents and possible role in transmission of the disease to human by Parasitology, Serology and Molecular methods in Sarab District, East Azarbaijan Province in 2011. In this research, 100 rodents of four species and genus were trapped alive in various parts of the Sarab area. Before killing the caught rodents, blood samples were collected from each of them in Polypropylene tubes and this samples were tested by direct agglutination test (DAT). Amongst them 1(1% )rodent seropositive, 6 (6%) rodents had lower titers than positive titer, and 93 rodents were seronegative. The smears were prepared from spleen and liver all animals examined microscopically and did not show any amastigotes. Part of the spleen and liver of rodents were cultured in NNN, RPMI 1640 media, but leishmania were not isolated from cultures media. Finally, from 100 rodents spleen tissue DNA extraction for PCR with using specific primers named k-DNA were done but any Band linked to lishmania were observed.
    Keywords: Visceral Leishmaniasis, Rodents, Direct Agglutination Test (DAT), Sarab
  • Pages 1379-1388
    Hypercholesterolemia was the result of the cholestasis and failure of cholesterol and bile salts clearance through the bile duct.The main proposal of this study is to investigate the effect of folic acid supplementation on serum lipids composition in a rat model of cholestasis. 81 male Wistar rats were randomly divided into nine experimental groups with 9 rats in each group.Group 1, normal control rats ,Group 2, sham-operated rats (The rats in this group underwent the same procedure except that the bile duct ligation) ,Group 3, cholestatic rats ,Groups 4-6, folic acid control rats;Groups 7-9, cholestatic rats treated with folic acid; Folic acid treated groups were given folic acid (1,5,10 mg/kg) respectively , once a day by gavage for 28 days. Cholestasis was produced by Bile Duct Ligation (BDL). Serum samples were analyzed biochemically and lipids profile were measured according to standard protocols. cholestatic rats group showed higher concentrations of total cholesterol (TC) , triglyceride (TG) and low density lipoprotein cholesterol (LDL) in serum. Administration of folic acid supplementation , significantly decreased the serum levels of TC , TG, and LDL and increased the serum level of high-density lipoprotein cholesterol (HDL). Cholestasis induced hypercholesterolemia and Folic acid supplementation showed hypolipidemic and hypocholesterolemic effects in cholestatic rats. These effects on the lipid profile varied with the different concentrations of folic acid. Our result suggested that Folic acid can be used an antilipidemic agent in pation with cholestasis.
    Keywords: Bile duct ligation, Cholesterol, Folic Acid, Lipoprotein
  • Pages 1389-1396
    Diabetes mellitus is a constellation of metabolic disorders that increase blood glucose and factors such as genetics, environmental factors, life-style habits that are involved in creating. In this study, to evaluate the effect of alcoholic extract of purslane on diabetic rats, 36 adult male Wistar rats were used in six groups, respectively, including healthy controls, diabetic with streptozotocin, diabetic with streptozotocin and treated with Purslane extract (200 mg/kg) for 4 weeks (T1), diabetic with streptozotocin and treated with Purslane extract (400 mg/kg) for 4 weeks (T2), treatment with Purslane extract (200 mg/kg) for 4 weeks thereafter induction of diabetes with streptozotocin (T3), treatment with Purslane extract (400 mg/kg) for 4 weeks and then inducing diabetes with streptozotocin (T4). Blood glucose was measured at the end of each week. At the end of experiment, all rats were euthanized, and pancreas tissue samples were placed in 10% buffered formalin and referred to pathology laboratory for histopathology slides preparation. Histopathological findings demonstrated islet cell necrosis and inflammatory cell infiltration in diabetic rats. Purslane extract-treated groups showed significant reduction in the severity of the injuries. This reduction was greater in T3 and T4 groups compared to others. The results obtained showed anti-diabetic activities of purslane extract which is probably related to its antioxidant properties.
    Keywords: Portulaca Oleracea, Diabetes, Rat, Streptozotocin
  • Pages 1397-1406
    Today, due to side effects and development of drug resistance to Azol drugs and its derivatives, which used for treatment of Candida infections in either topical or oral forms, led to the use of biological materials. One of medicinal herb have been used more frequently, the past to the present, is Rosemary (Rosmarinus officinalis L.). In this study on 45 male Wistar-albino rats (weight 210±10 g), after general anesthesia, and a wound square with dimensions 1/5 in the 1/5 cm area between the shoulder, immediately was applied to the wound 0.1 ml of the suspension containing 1/5×107 CFU Candida albicans yeast. Then tested in three groups of 15 rats each (control, topical ointment containing 1.5% and 3% Rosmarinus officinalis oil) were randomly distributed into 5 subgroups of 3 rats each (sample groups on different days) groups. End of days 4th, 8th, 12th, 16th and 20th from wounds of different groups, in order to histopathology and yeast counts by a special punch biopsy specimen. Investigation showed that the use of topical 1.5 and 3 percent of Rosmarinus essential oil compared with the control group cause the decreased substantially in infection rates and increased volume production of collagen and is lined. According to the finding results, wound healing is better at 3% Rosmarinus officinalis essential oil ointment treated group, compared to lower treatment dose and control groups.
    Keywords: Candida albicans, Rosmarinus officinalis, Wound, Histopathology, Rat